Søk i denne bloggen

tirsdag 27. april 2010

Bom Stopp for lanbruksmaskiner

Full stopp i bommen
Bommen på gamle E 39 på Øysand er for smal til at brede landbruksmaskiner kan passere.

SAMARBEID: Erik Huseby og Petter Vikan bor i hver sin kommune og eier skurtresker sammen. De er avhengig av å kjøre på offentlig veg for å komme fram.

BLOKKERT: Her var det mulig å passere med skurtreskere og brede landbruksmaskiner tidligere. Men muligheten er stengt gjennom nytt autovern og hauger med singel som er tippet i vegbanen.
Nye E 39 mellom Øysand og Buvika er motorveg og kan ikke kjøres med traktor eller skurtresker. Det er forbudt ved skilt. Bønder er henvist til den gamle vegen. Men mellom midtrabatten og autovernet i den gamle bommen på Øysand er bredden bare 3,6 meter. Lovlig bredde for å kjøre med landbruksmaskiner på offentlig veg er 4,1 meter, dersom du benytter følgebil.
Kommer ikke gjennom
Erik Husby i Buvika eier skurtresker sammen med Petter Vikan i Melhus. Deres New Holland er 3,75 meter bred ytterst på forhjula. Når treskeren skal fraktes mellom gårdene, eller ved oppdrag hos andre, er Øysand ei gunstig kjørerute. Å kjøre rundt betyr en ekstra tur på 25 kilometer.
Problemet med den smale bommen gjelder flere andre, særlig med skurtreskere, men også andre høstemaskiner og traktorer med tvillinghjul. All kjøring med maskiner over 3,5 meter skal skje med følgebil etter spesiell tillatelse.
- Tidligere har vi unngått problemet ved å kjøre i det manuelle feltet gjennom bommen på Øysand. Her har det vært rikelig plass. Men myntautomatene ble kuttet ut i vår, og for et par uker siden ble de manuelle feltene stengt med autovern, forteller Erik Huseby.
- Noe må gjøres
Nå håper Huseby noe blir gjort før høstesesongen.
- Vi har vært i kontakt med vegkontoret, og fikk egentlig forståelse for problemet, sier Huseby.
- Hva tror du er årsaken til at det ble sånn?
- Det virker som om planleggerne har for liten erfaring med mangfoldet i trafikken. De sa rett ut at dette hadde de ikke tenkt på, sier Erik Huseby.
Prosjektleder Kristin Kråkenes hos Statens Vegvesen sier de har blitt kontaktet angående problemet, og kjenner til saken.
- Vi arbeider med å finne en løsning, men det er for tidlig å si hva det blir, sier Kråkenes.
- Når vil dere ha en løsning klar?
- Det vet vi ikke ennå. Men vi forstår godt at noe må gjøres, sier hun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar